Очаква се от 1 септември кубик вода в Ямбол и Елхово да поскъпне

...
Очаква се от 1 септември кубик вода в Ямбол и Елхово да поскъпне
Коментари Харесай

От 1 септември: В Ямбол и Елхово кубик вода поскъпва с 1,30 лв.

Очаква се от 1 септември кубик вода в Ямбол и Елхово да нарастне с 1,30 лева. Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) към този момент е одобрила бизнесплана на локалното сдружение " Водоснабдяване и канализация " (ВиК) с новите цени, заяви новият му шеф Цветан Съйков.

По думите му, в случай че процедурата за одобряване се удължи, новата цена ще влезе в действие най-късно от началото на октомври.

Към момента жителите на двата града, където неотдавна заработиха построените пречиствателни станции, заплащат по 2,67 лева с Данък добавена стойност за кубик вода. Новата сложна цена е 3,96 лева с Данък добавена стойност – за снабдяване, канализация и филтриране на отпадните води.

„ ВиК секторът е в една неповторима обстановка. Няма различен бизнес, който да купува материали и да употребява услуги на свободния пазар, и да дава услуга на контролиран пазар “, сподели шефът на ВиК – Ямбол.

Той изясни, че заложените нови цени в петгодишния бизнесплан на сдружението са съобразени с поскъпналите електрическа енергия, горива и най-използваните в бранша материали – стомана, пластмаса и други

„ От 1 януари цените на материалите, които употребяваме, скочиха двойно, горивата са със 60 % нагоре, а ние работим с цена, която е от 2016 година “, сподели още Съйков.

В останалите обитаеми места в област Ямбол, където няма пречиствателни станции, цената е планувано да стане 3,45 лева с Данък добавена стойност за кубик вода.

Според бизнесплана е предвидено нарастване на водата и за всяка последваща година. Така през 2023 г. цената ще е 4,45 лева. с Данък добавена стойност, а през 2026 година ще стигне 4,93 лева с Данък добавена стойност.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР